Kjersti vil snu trenden
BOLSØYA I MOLDE (Aftenposten): Kjersti Ellingsgård gjorde noe stadig færre gjør. Som 27-åring satset sykepleieren fem millioner kroner for å ta over slektsgården.
Aftenposten 12. januar 2016
– Hvis ikke det snur, kan jeg risikere å bli den eneste bonden igjen her på øya, sier Kjersti Ellingsgård (29), som for to år siden overtok familiegården på Bolsøya utenfor Molde.
På båsen står det 24 melkekyr, som hun håper – sammen med kalver og okser – skal gi familien et sikkert levebrød i fremtiden.
Bakteppet for uttalelsen er alvorlig for landbruket og bondestanden:
- Gjennomsnittsalderen på den norske bonden er kommet opp i 54 år.
- Bare 10 prosent av bøndene er under 40 år.
- Bare 14 prosent av bøndene er kvinner (stabilt lavt nivå lenge).
Ellingsgård er en av få som bryter med utviklingen. Men trenden har hun fått nært innpå seg. For ti år siden var det seks melkeprodusenter på øya. Nå er det to igjen.
– Det er på tide å fremsnakke bondeyrket. Det er en spennende jobb og en jobb man aldri blir helt utlært i, mener Ellingsgård.
Byttet ut trygg jobb
Kjersti Ellingsgård innrømmer at hverdagen nok hadde vært lettere om hun hadde blitt der hun var. Hun hadde sikker jobb i helsevesenet med gode velferdsordninger. Samboeren er ingeniør i oljeindustrien. Men for to år siden byttet hun bort tryggheten med slektsgården. Med på kjøpet fikk hun usikkerheten og lengre arbeidsdager, men også gleden ved å skape verdier fra jorden.
– Jeg er eldst, og planen har alltid vært å ta over. Men man blir jo egentlig aldri klar for en slik jobb. For to år siden tok jeg imidlertid valget.
Den 140 mål store gården på Bolsøya har vært i familien i over 100 år, og hun overtok den for 3,6 millioner kroner. I tillegg leier hun 160 mål. Overtagelsen innbefattet også betydelige investeringer i rundballepresse, traktor, appetittforvogn, oppgradering av melkerom, bytte av innredning og spalteplank – alt for å gjøre hverdagen som bonde litt enklere. Totalt er inngangsbilletten nå kommet opp i 5 millioner kroner.
En melkekvote på 185.000 liter utgjør hovedinntektskilden.
– Ennå har jeg ikke tatt ut lønn. Alt går tilbake til driften, og familien lever på lønnen til samboeren min. Men jeg ser at det ligger inntekter i gårdsdriften. Det er derfor jeg gjør det, forteller Ellingsgård.
Les hele artikkelen om Kjersti, med uttaler fra landbruksministeren, Felleskjøpet og Bondelaget i Aftenposten